INGRIDS TIDSLINJE

2024
May 16

ST. OLAVS ORDEN

ST. OLAVS ORDEN

“H. M. Kongen har utnevnt artist, komponist, pianist og forfatter Ingrid Bjørnov til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Ingrid Bjørnov mottar utmerkelsen for sitt fremragende musikalske virke”

2023
December 5

JUBILEUMSÅR

Ingrid Bjørnov avbildet mot murvegg

Jubileumsvorspiel, singelslipp, turné, bokutgivelse, nytt album, jubileumskonserter i fullsatt Oslo konserthus… 2023 er alt annet enn kjedelig, og 5. desember 2023 fyller Ingrid Bjørnov 60 år.

December 1

SYMFONISK SIDESPRANG

Ingrid Bjørnov avbildet mot murvegg

Albumet “Symfonisk sidesprang” inneholder et tverrsnitt av Ingrid Bjørnovs solo-låter gjennom karrieren, men presentert i ny, symfonisk drakt med Kringkastingsorkesteret (KORK).

April 14

SPARE SKRIFT I SAND

“…som å ville spare skrift i sand, jeg holder hardt på små sekunder…” ABBA-musikalen “Mamma Mia!” ble satt opp første gang i Norge i 2009, og Ingrid var ansvarlig for å gjendikte sangtekstene til norsk. De samme tekstene ble brukt ved nypremieren i 2021. 14. april 2023 kom Ingrids egen..Read More

2022
November 23

PRØYSENS ÆRESPRIS 2022

PRØYSENS ÆRESPRIS 2022

Alf Prøysens Ærespris ble delt ut 23.11.2022. Det var Kari Bremnes som på vegne av juryen sto for overrekkelsen, blant annet med ordene “Det er nesten en ubegripelighet at ikke Ingrid Bjørnov har fått Alf Prøysens Ærespris før i år”. Ingrid kvitterte med musikalske innslag sammen med Stian Carstensen.

2021
December 22

JULESANATORIET PÅ TV

JULESANATORIET PÅ TV

Når advendstiden treffer som en medisinball i bakhodet, tilbyr Kari Slaatsveen og Ingrid Bjørnov nitti minutters kjærlig innleggelse på Julesanatoriet… I ti år inviterte de publikum inn på sanatoriet, og julen 2021 fikk også TV-titterne nyte et skråblikk på juletradisjoner og adventstid på NRK. Julesanatoriet hadde sin grand finale på..Read More

2020
October 2

HERFRA TIL HEKTENE

HERFRA TIL HEKTENE

2020 var et rart år for de fleste. Koronapandemien førte til avlysninger i fleng. For kulturbransjen var situasjonen kritisk. Ingrid benyttet anledningen til å samle et utvalg kåserier skrevet for ulike publikasjoner og til egne forestillinger til boka ”Herfra til hektene” (Vega Forlag). Boken ble også utgitt som lydbok.

2017
September 17

STEINWAY TO HEAVEN

Kvinne som sitter ved et piano

Med nylagt hår og steppesko inviterte Ingrid Bjørnov til sin femte soloforestilling, ”Steinway to Heaven”. Premieren var i Drammens Teater 17. september 2017. Forestillingen ble mottatt med stormjubel hos anmeldere og publikum, som blant annet blir introdusert for ”Tvangstrekk” – en gammel kjenning som dukket opp i kjølvannet av det..Read More

April 10

JUGEKORS OG SØRGERENDER

JUGEKORS OG SØRGERENDER

Et knippe låter publikum tidligere kun hadde fått oppleve live, samt noen nyskrevne sanger, dannet grunnlaget for albumet ”Jugekors og sørgerender”. Albumet avsluttes med Ingrids nakne og rørende tolkning av Marius Müllers ”Den du veit”. Albumet ble gitt ut på Grappa i 2017.  

2016
November 18

TROMMER OG BACH

TROMMER OG BACH

Alle veier fører til Bach. I hvert fall for Ingrid Bjørnov. “Drum ‘n’ Bach” er leken tolkning av tolv kjente og mindre kjente temaer av Johann Sebastian Bach, i samspill med Ole Petter Hansen Chylie. Albumet inkluderer blant annet ”Air” og ”Jesu bleibet meine freude”, for trommer og klavér.

September 19

ALMA MATER

ALMA MATER

I 1916 ble Alma Mater hengt opp i Universitetets Aula i Oslo. Men kunstneren, Edvard Munch, var i tvil. Han malte motivet flere ganger, og i 1926 fikk han prøvehengt en annen variant – Forskerne – på samme plass. Så bestemte han seg for Alma Mater, frem til han i..Read More

2015
September 4

HALVE KONGERIKET

HALVE KONGERIKET

Musikalen ”Halve kongeriket”, en musikal om norsk politikk, og hvor helten er Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité! Musikalen var et samarbeidsprosjekt mellom Ingrid Bjørnov (musikk) og Are Kalvø (manus), og hadde premiere ved Det Norske Teatret i Oslo 4. september 2015. Den vant Komiprisen for beste sceneforestiling.

March 21

DAGSVERK FOR DOWN

DAGSVERK FOR DOWN

Den 21. mars 2015, på Verdensdagen for Down syndrom, gikk aller første Dagsverk for Down av stabelen. Idéen startet via en håndskrevet lapp i sosiale medier, med lovnad fra Ingrid om å gi eget dagshonorar til saken, og med oppfordring til at alle kan delta med sitt dagsverk. I dag..Read More

2014
February 26

SYDNEY CALLING

SYDNEY CALLING

Etter fem års musikalsk samarbeid med ti år gamle Oslo fagottkor, reiste koret og deres høye beskytter Ingrid Bjørnov på jubileumstur. Turen gikk til Sydney, med operahuset som mål og MardiGras i kikkerten. I Sydney holdt de forestillingen “The Hills Are Stayin’ Alive: A tribute to our favourite things“.

2013
January 5

STEMMERETTSJUBILEET

STEMMERETTSJUBILEET

I anledning 100 års stemmerett for kvinner ble året sparket i gang i Universitetets Aula i Oslo. I spissen sto Ingrid Bjørnov, Kari Slaatsveen og Kringkastingsorkesteret. Husflidentusiaster fra hele kongeriket ble invitert til å sende inn sine strikkede, heklede, gimpede og vevde bidrag til en legendarisk rød løper. Forestillingen ble..Read More

2012
September 19

2012-OUVERTUREN

2012-OUVERTUREN

Scenekanten var dekorert med gamle Norgesglass – som egentlig skulle vært brukt til sylting. Prosjekter som foreløpig har strandet på planleggingsstadiet var gjennomgangstema i forestillingen “2012-ouverturen”. Den hadde premiere på Latter i Oslo 19. september 2012, spiltes i godt over et år, og ble belønnet med Komiprisen.

August 13

SE NORGES BLOMSTERDAL

Beige omslag med medalje og bilde av et pikekor

Ni år gammel begynte Ingrid Bjørnov i kor. Målet var først og fremst å få kloa i en krimplinkjole, men det trengtes ikke mange øvelser før hun var på god vei inn i et fellesskap som har preget henne for livet. Boka ”Se Norges blomsterdal” er en selvbiografisk og rikt..Read More

2011
November 11

FORKLARING FØLGER

Nesten ti år etter forrige soloalbum kom “Forklaring følger“. Inspirasjonen var hentet fra egen vinylsamling: en kjærlighetserklæring til 70-tallets popmusikk. Til “Fluefaen“, den første singelen som ble gitt ut i forkant av albumet, ble det laget en musikkvideo.

2008
April 12

ÅPNING AV OPERAEN

Kong Harald V erklærte Operaen i Bjørvika for åpnet våren 2008. På underholdningsmenyen i den TV-overførte festaftenen sto ballett og klassisk sang, og et nummer utenom det vanlige: livegurgling av arieklassikeren “O mio babbino caro” fremført av Ingrid Bjørnov – til stor glede for salen.

2007
September 29

TIL ELISE?

TIL ELISE?

“Musikkhistorien er full av tilbakeholdt informasjon. Det er mye som tyder på at Til Elise egentlig burde hete Til Therese, at Beethoven ble drept av giftig gjedde og at ikke en gang Gilbert O’Sullivan er den han gir seg ut for å være. Frykten for å ha blitt lurt, frykten..Read More

August 1

LAKSE-ENKA

LAKSE-ENKA

Med undertittelen ”Nødskrik fra en tørrfrue” ga Ingrid Bjørnov ut boka ”Lakse-enka” i 2007. Forordet ble forfattet på en forblåst fjellknaus i Tasmanias høyland, der forfatterens mann jaktet en sagnomsust regnbueørret.

2005
November 25

KONGEHUSET 100 ÅR

KONGEHUSET 100 ÅR

Med 200 prominente gjester til stede på Akershus slott markerte kongefamilien at det er nøyaktig 100 år siden kong Haakon, dronning Maud og kronprins Olav sa ja til den norske trone. Ingrid Bjørnov underholdt med en hundreårskavalkade. NTB skrev i etterkant at hun “…loset dem gjennom et fyrverkeri av en..Read More

September 1

PIANO PIANO

PIANO PIANO

Etter mangeårig innsats som kapellmester for en rekke produksjoner ble Ingrid programleder i eget TV-show, kalt Piano Piano. Med 12 episoder av og en rekke musikalske gjester sto hun for lørdagsunderholdningen på TV2 gjennom høstsesongen 2005.

March 31

INGRID BJØRNOVS PIANOBOK

Tegning av kvinne i rosa kjole som sitter på et sort piano

”Velkommen til en praktisk-humoristisk veiledning i pianospill for etternølere og unnasluntrere”. Slik åpner Ingrid Bjørnovs pianobok, gitt ut på Vega forlag i 2005. Boka er ment som en håndbok for både nybegynnere og dem som vil friske opp gamle kunster.

2003
September 10

KLASSISK HÆRVERK

KLASSISK HÆRVERK

Hvordan danket glamrocken og Benny Andersons hvite flygel ut Wolfgang Plagge for en bebrillet pianoelev av 1960-tallet? Det fortalte Ingrid Bjørnov om i soloforestillingen “Klassisk hærverk” høsten 2003. Den skulle opprinnelig spille på Scene West Victoria i Oslo i tre-fire uker, men det ble over 220 spilte forestillinger, 100.000 solgte..Read More

2001
December 13

SOLODEBUT

En kvinne i rosa frakk står mot en mønstret bakgrunn

Ingrid Bjørnov holdt sin første soloforestilling på Soria Moria i Oslo, inspirert av betraktninger om livets viderverdigheter fra Herreavdelingen i NRK. Forestillingen ble svært godt mottatt av publikum og kritikere, og ledet til soloalbumet “Eskorteservice“.

1999
January 1

ADRIAN | BJØRNOV

ADRIAN | BJØRNOV

Den store omstarten. Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov ga ut platen adrian | bjørnov i 1999, de oppsummerte sitt musikalske samarbeide med “Dollies beste” i 2001, ogsamme år skrev de også musikalen “Den syngende frøken detektiv” med Klaus Hagerup og Nils Nordberg. En ny musikalsk form ble dannet uten Dollie..Read More

1998
January 1

HERREAVDELINGEN

HERREAVDELINGEN

Radioprofil Finn Bjelke var første som ba Ingrid komme på jobb uten tangenter. Etter en gjesteopptreden i Herreavdelingen på NRK P1 i 1998 ble Ingrid fast medprogramleder med Yan Friis og Finn Bjelke året etter. De delte hverdagslige betraktninger, til glede for “familien”.

1996
January 27

NOTEKNEKK

NOTEKNEKK

Over tolv lørdager, i beste sendetid på NRK, underholdt Rune Larsen og Ingrid Bjørnov seerne med musikalske gåter og en lang rekke gjester. Noteknekk ble sendt fra 1996 til 1999, med premiere 27. januar 1996. I siste sesong i 1999 hadde programserien i snitt 825.000 seere per program.

1995
November 27

HENRIETTE VIII

HENRIETTE VIII

Året var viet musikalen “Henriette VIII og hennes seks ekte menn“. Den giftesyke prinsessen og hennes uheldige friere underholdt folk over det ganske land sommeren 1995. I reisefølget var det også et flyvende teppe og en hest. Musikken fra forestillingen ble utgitt som “Prinsessens utvalgte” 27. november samme år.

1992
October 22

WHICH WITCH PÅ PICCADILLY THEATRE

Teaterfasade med logo for Which Witch

22. oktober 1992 var det duket for internasjonal premiere på “Which Witch: The Operamusical” ved Piccadilly Theatre i London. Produksjonen hadde 30 skuespillere på scenen, med Benedicte Adrian i spissen, og et 12-mannsorkester dirigert av Ingrid Bjørnov. Jahn Teigen, som hadde vært med på konserter både i Norge og internasjonal,..Read More

1990
December 31

WHICH WITCH PÅ SLOTTSFJELLET

WHICH WITCH PÅ SLOTTSFJELLET

Fra konseptalbumet i 1987 hadde Which Witch blitt utviklet til en helaftens konsertversjon, og fremført i inn- og utland – inkludert i Amsterdam, hvor forestillingen førte til en helsides ros i Time Magazine. Sommeren 1990 skjedde en omfattende Norgesturné, og forestillingen på Slottsfjellet i Tønsberg ble filmet og sendt på..Read More

1989
September 8

SATANS KVINNFOLK

SATANS KVINNFOLK

“Jeg undrer hva vi gjør i dag, som vi synes er rimelig, men som en dag vil forferde våre etterkommere like mye som vi er forferdet over hekseforfølgelsene”, skrev den britiske forfatteren Fay Weldon i forordet til boken “Satans kvinnfolk“. Den ble gitt ut av Hege Duckert i samarbeide med..Read More

1987
May 27

FESTSPILLENE I BERGEN

FESTSPILLENE I BERGEN

Which Witch hadde sin urpremiere i Grieghallen under Festspillene i Bergen 27. mai 1987. Forestillingen var opprinnelig et bestillingsverk fra festspilldirektør Daniel Bohr, og bragte videre idéen om blandede musikalske stilarter fra albumet “Rock VS Opera”. Samme året ble “Which Witch Studio Album” gitt ut som et høydepunkt-album fra forestillingen,..Read More

1986
January 1

ROCK VS OPERA

To kvinner gjør seg klare for sceneopptreden

Et stilskifte senere begynte Dollie de Luxe å blande operaperler med rock. Albumet “Rock VS Opera” gjorde Dollie de Luxe bemerket ute i verden. Det ble TV-opptredner Middelhavet rundt, bannlysning i Nederland for vanæring av Mozart og EXPO-opptreden i Canada. Fusjonen “Queen of the Night / Satisfaction” ble en hit.

1984
May 5

MELODI GRAND PRIX

MELODI GRAND PRIX

Luxembourg 1984: For første gang inngikk diagonalgang i popkoreografi. Dollie føyde til “de Luxe” i artistnavnet, og deltok med låten Lenge leve livet. Det var svenske Herreys som stakk av med seieren med “Diggi-loo diggi-ley” og sine gyllene skor, men Lenge leve livet skrev seg inn i norsk musikkhukommelse og..Read More

1982
November 17

RAMPELYS

RAMPELYS

Tredje album fra Dollie var “Rampelys“. Albumets cover var i rødtoner, men noen få samleeksemplarer finnes også i gult og i lilla. Turnévirksomheten økte kraftig: Dollie spilte drøyt 120 konserter i løpet av 1982.

October 2

DOLLIES DAGBOK

DOLLIES DAGBOK

Debutalbumet ”Første akt” fikk sin etterlengtede oppfølger. I 1981 kom ”Dollies dagbok”. LP-ens innside var håndtegnet av Benedicte Adrian. Den engelskspråklige versjonen “Dollie’s Diary” ble gitt ut i Japan året etter.

1980
May 27

FØRSTE AKT

FØRSTE AKT

Året etter opptreden på NRK Halvsju og telefon fra plateselskap kunne duoen Dollie slippe første album: Første akt. Albumet ble en stor suksess med 52.000 solgte eksemplarer, og hits som ”Under snø” og ”Hypnotisert” bidro til å sikre dem Spellemannsprisen. De var bare 16 år gamle, og datidens yngste Spellemann-prisvinnere.

1979
September 8

NRK HALVSJU

NRK HALVSJU

Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian gjorde sin første musikalske opptreden på TV i NRKs “Halvsju”. De fremførte “Your Kiss Is Sweet” sammen med Åge Alexandersen og Sambandet.

Back to top