Dagsverk for Down er en stiftelse som arbeider for å bedre vilkårene for personer med Down syndrom. I tillegg til å være et supplement til øvrige stiftelser med liknende formål, er tanken å fungere som en gave-stiftelse, med minimal administrasjon. Innsamlede midler øremerkes formål og organisasjoner som kommer mennesker med Down syndrom til gode, og som bidrar til synliggjøring og inkludering.

Dagsverk for Down ble startet som en årlig aksjon av Ingrid Bjørnov i 2015. Idéen var å få folk med på en humørfylt dugnad på Verdensdagen for Down syndrom, 21. mars. Den oppstod via et håndskrevet ark i sosiale medier og et løfte om å gi sitt dagshonorar til innsamlingen. Målet var på sikt å få samlet inn én million kroner til et digitalt kunnskapssenter, i regi av Norsk Nettverk for Down Syndrom (NNDS).

I 2018 ble målet om en million kroner nådd, og den digitale kunnskapsportalen “Oppsiden” ble offisielt lansert. Det skjedde 26. oktober i Oslo, og den høytidelige åpningen ble foretatt av daværende statsminister Erna Solberg. Det er en milepæl, på alle måter, og mange menneskers arbeide og årsverk er gått med for å realisere “Oppsiden“. Ikke minst har mennesker i det ganske land bidratt med nettopp et dagsverk: folk har strikket, malt, pantet, sunget, bakt, stekt, danset, skrevet, rocket, fotografert, lakkert, ryddet, gått, hoppet og snekret for Down. Folk har rettet prøver og drevet dank for Down. En stor takk til dere alle!

Dagsverk for Down mars 2020 ble primært digital, med livestreamet konsert med Ingrid Bjørnov. Det innbragte en rekordsum, som i dag forvaltes av stiftelsen Dagsverk for Down. Målet er å dele ut pengepotter til foreninger, grupper og enkeltpersoner som gjør en innsats for mennesker med Down syndrom, så langt:

2020/2021:
Turngruppen Stjerneakrobat i Fredrikstad
Aktivitetsgruppen Senior-Treffen
Naturgruppen Himmeljegerne

2021/2022:
Sjiraffen kultursenter i Trondheim
Asker produkts jubileumskonsert
Ingvilds i Sandnessjøen

2022/2023:
Alle Tiders Band (ATB) i Vadsø
SingAlong Grefsen i Oslo
Pascalfestivalen på Gjøvik

2023/2024:
Himmeljegerne
Grip dagen
Superteam / Bodø håndballklubb
Atelier Blekksprut
Fotograf Bjørn Wad
Musikalis
Elvisdrakt til Ove

Som et ekstraordinært tiltak ble også alle innsamlede midler fra 2022 gitt til Inclusion Europe, øremerket mennesker med Down syndrom i Ukraina.

I 2023 bød Ingrid på Fjøskonsert for Down. Den kan sees på YouTube: https://youtu.be/0HLzH_Xe0Yw I tillegg avholdt Dagsverk for Down sin årlige auksjon, hvor folk kunne by på alt fra pianotime til strikkegenser til sjokoladesafari. Ikke minst var kreativiteten i det ganske land stor på de ulike dagsverkene! Vedhogst, bryting, krangling, tanntrekking, vårluer, basar, snømåking, manuspugging og en lang rad rockesokker var noen av tingene som ble meldt inn via Facebooksiden.

Neste Dagsverk for Down er 21. mars 2024. Velkommen!

Du kan følge aktiviteten på aksjonens Facebook-side

(ønsker du å bidra utenom aksjonsdato 21. mars så er det absolutt mulig. Kontonummer er 1720.28.80436, og VIPPS-nummer er 584332)

Back to top